KuPamięci.pl

Dariusz Siatkowski


* 31.07.1960

 

+ 11.10.2008

Miejsce pochówku: Cmentarz przy ul. Gnieźnieńskiej w Koszalinie

,

woj. zachodniopomorskie

pokaż wszystkie
wpisy (36)
Licznik odwiedzin strony
33212

Dariusz Siatkowski (ur. 31 lipca 1960 w Koszalinie, zm. 11 października 2008 w Łodzi) – polski aktor i reżyser. Widzom filmów komediowych znany z roli w filmie Romana Załuskiego Kogel-mogel i sequelu Galimatias, czyli kogel-mogel II.

W 1980 ukończył Technikum Budowy Dróg i Mostów w Koszalinie. Następnie podjął studia na Wydziale Aktorskim w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie, którą ukończył w 1984. Za rolę Gromotrybowa w przedstawieniu dyplomowym Nikołaja Gogola Płaszcz w reżyserii Jerzego Treli otrzymał nagrodę na II Ogólnopolskim Przeglądzie Sztuk Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi.

Związał się na stałe z Teatrem im. Stefana Jaracza w Łodzi (1984–1992, 1994–1996 i od 1997). Występował także w teatrach: im. Juliusza Słowackiego w Krakowie (1992–1994) i Polskim we Wrocławiu (1996–1997).

Za kreacje aktorskie laureat:
łódzkiej Złotej Maski za najlepszą rolę męską za tytułową rolę w Królu Edypie Sofoklesa (1999) oraz za rolę Astrowa w Wujaszku Wani Antona Czechowa,
nagrody na XLI Kaliskich Spotkaniach Teatralnych za rolę Johna Proctora w spektaklu Czarownice z Salem Arthura Millera (2001),
wyróżnienia w I Turnieju Monologów na XXXIX Kaliskich Spotkaniach Teatralnych (1999),
nagrody marszałka województwa łódzkiego z okazji Międzynarodowego Dnia Teatru (2000).

Jako reżyser debiutował w 2005 sztuką Klaustrofobia.

Aktor zmarł nagle 11 października 2008 w jednym z hoteli poza Łodzią. Został pochowany 16 października na cmentarzu przy ul. Gnieźnieńskiej w rodzinnym Koszalinie.1984: Zdaniem obrony Pętla dla obcego, reż. Wojciech Strzemżalski – jako jeden z zabójców Mirosławy Kantyki.

Filmografia

1985: Sceny dziecięce z życia prowincji, reż. Tomasz Zygadło – jako Julian S.
1985: Tanie pieniądze, reż. Tomasz Lengren – jako Jaś "Bykowaty"
1987: Trójkąt Bermudzki, reż. Wojciech Wójcik – jako Krzysztof Sitarek, kochanek Barbary
1988: Kogel-mogel, reż. Roman Załuski – jako Paweł Zawada
1988: Pogranicze w ogniu odc. 5, 6, reż. Andrzej Konic – jako porucznik Konrad Piątkowski
1988: Pomiędzy wilki, reż. Juliusz Janicki – jako kelner w kantynie
1989: Galimatias, czyli kogel-mogel II, reż. Roman Załuski – jako Paweł Zawada, mąż Kasi
1989: Kanclerz odc. 3, 4, reż. Ryszard Ber – jako Spytko Jordan
1990: Kanalia, reż. Tomasz Wiszniewski – jako lejtnant Kalinka
1990: Leśmian, reż. Leszek Baron – jaki Adamowicz
1990: Pogrzeb kartofla, reż. Jan Jakub Kolski – jako Tadek Mazurek
1991: Trzy dni bez wyroku, reż. Wojciech Wójcik – jako oficer dyżurny MO
1991: Kroll, reż. Władysław Pasikowski – jako Artur, boy hotelowy
1994: Śmierć jak kromka chleba, reż. Kazimierz Kutz – jako Stanisław Gondek, dowódca oddziału ZOMO
1995: Szabla od komendanta, reż. Jan Jakub Kolski – jako Iwanek, narzeczony Hanki
1996: Słodko gorzki, reż. Władysław Pasikowski – jako redaktor "Informacji Warszawskich"
1997: Lata i dni, reż. Marek Piestrak – jako Szymon
1998: Demony wojny wg Goi, reż. Władysław Pasikowski – jako pilot helikoptera
1998-1999: Życie jak poker – jako doktor Szymon Zieliński
2000: Twarze i maski odc. 1-4, 8, reż. Feliks Falk – jako Jakub Romańczuk, mąż Katarzyny
2001: Małopole, czyli świat, reż. Jan Jakub Kolski – jako Kazik Woszek
2001: Reich, reż. Władysław Pasikowski – jako gangster Marcin Zięba "Seler"
2003: Na dobre i na złe odc. 153, 154 – jako doktor Mazur, ortopeda operujący Monikę
2003: Rozwód czyli odrobina szczęścia w miłości, reż. Lech Mackiewicz – jako Świadek Jehowy
2003-2005: Sprawa na dziś, reż. Mikołaj Haremski – jako mąż Marleny
2005: PitBull, reż. Patryk Vega
2005: Pitbull – jako technik kryminalistyki (odc. 1)
2006: Olek, reż. Sławomir Kulikowski
2007-2008: Fala zbrodni odc. 90, 92, 94, 97, 100, 101, 103, reż. Filip Zylber – jako detektyw
2008: Stary człowiek i pies, reż. Witold Leszczyński/Andrzej Kostenko – jako lekarz
2008: Teraz i zawsze, reż. Artur Pilarczyk

Wybrane role teatralne

Dziennik uwodziciela, S. Kierkegaarda, reż. M. Prus: Johannes
Ferdydurke, W. Gombrowicza, reż. B. Hussakowski: Kopyrda
Tytus Andronikus W. Szekspira reż. M. Prus: Aaron
Bramy raju J. Andrzejewskiego, reż. W. Zawodziński: Aleksy Mellisen
Trans-Atlantyk, W. Gombrowicza, reż. M. Grabowski: Lokaj – Pokojówka
Wyzwolenie, S. Wyspiańskiego, reż. M. Prus: Geniusz
Życie jest snem, P. Calderon, reż. W. Zawodziński: Segismundo
Ułani, J. M. Rymkiewicz, reż. A. Zaorski: Lubomir
Zimowa opowieść, W. Szekspira, reż. B. Hussakowski: Leontes
Sen nocy letniej, W. Szekspira, reż. W. Zawodziński: Oberon
Brand, H. Ibsena, reż. M. Jarnuszkiewicz: Einar
Król Edyp, Sofoklesa, reż. R. Brzyk: Edyp
Wesele, A. Czechowa, reż. W. Fokin: Jan Żet
Sen srebrny Salomei, J. Słowackiego, reż. W. Zawodziński: Sawa
Burza, W. Szekspira, reż. Z. Brzoza: Antonio
Czarownice z Salem, A. Millera, reż. R. Brzyk: John Proctor
Żałoba przystoi Elektrze, E. O'Neilla, reż. M. Grzegorzek: Adam Brandt
Wujaszek Wania, A. Czechowa, reż. J. Orłowski: Astrow
Skóra węża, T. Williamsa, reż. M. Grzegorzek: Szeryf Talbot
Intryga i miłość, F. Schillera, reż. W. Zawodziński: Premier von Walter
Klaustrofobia, K. Kostienki, reż. D. Siatkowski – Garin
Widma, Marina Carr, M. Carr, reż. B. Sass: Rafael Coughlan

„Kogel-mogel” Romana Załuskiego to jedna z najpopularniejszych komedii schyłkowego PRL-u. W rolach głównych wystąpili debiutująca Grażyna Błęcka-Kolska (więcej o jej losach tutaj) oraz 28-letni Dariusz Siatkowski, który podbił szturmem serca damskiej widowni.

Dysponował aktorską intuicją i sceniczną charyzmą, które sprawiały, że przykuwał do siebie uwagę widzów – tak wspominała zmarłego artystę Daria Kubiak z Teatru im. Stefana Jaracza w Łodzi. 

 Gdyby Siatkowski żył, 31 lipca 2013 r. (środa) skończyłby 53 lata. Co wydarzyło się pięć lat temu w podłódzkim hotelu? Z okazji rocznicy urodzin aktora wspominamy jego twórczość i rolę, która przyniosła mu popularność i nieśmiertelność.

11 października 2008 r. w wieku 48 lat, zmarł znany polski aktor, Dariusz Siatkowski. Przyczyna śmierci nie jest znana, jak poinformował Teatr im. Jaracza w Łodzi, gdzie przez ostanie lata pracował aktor, śmierć nastąpiła nagle w jednym z hoteli poza Łodzią.

Dariusz Siatkowski był aktorem teatralnym, filmowym i telewizyjnym. Urodzony w Koszalinie, przeprowadził się jednak do Krakowa, aby studiować na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej. Za rolę Gromotrybowa w przedstawieniu dyplomowym pt. „Płaszcz" (reż. Jerzy Trela) został nagodzony na II Ogólnopolskim Przeglądzie Sztuk Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi.

Dariusz Siatkowski związany był głównie z trzema teatrami: im. Jaracza w Łodzi, im. Słowackiego w Krakwie i Teatrze Polskim we Wrocławiu. Jednak to właśnie w Łodzi wykreował najlepsze postacie, za które został niejednokrotnie nagradzany. Przykładowo, za rolę tytułową w tragedii Sofoklesa „Król Edyp" zdobył łódzką Złotą Maskę za najlepszą rolę męską. Natomiast postać Johna Proctora w spektaklu „Czarownice z Salem" przyniosła mu nagrodę na XLI Kaliskich Spotkaniach Teatralnych.

W swoim dorobku artystycznym posiadał również role filmowe i telewizyjne. Szerokiej publiczności znany jest przede wszystkim z komedii „Kogel-mogel" i „Galimatias, czyli...". Dariusz Siatkowski grał w filmach Jana Jakuba Kolskiego i Władysława Pasikowskiego.

Daria Kubiak z działu promocji i reklamy teatru im. Jaracza w Łodzi, powiedziała „Życiu Warszawy", iż aktor ten „dysponował aktorską intuicją i sceniczną charyzmą, które sprawiały, że przykuwał do siebie uwagę widzów". Jego liczne nagrody i zachwycona publiczność to dowody na świetny warsztat aktorski i moc kreowania nowej rzeczywistości na deskach wielu teatrów. (Informacja z http://teatr.dlastudenta.pl/artykul/Zmarl_Dariusz_Siatkowski,27003.htm l)

 

                                    Spoczywaj w Bogu       :(

 
Zapal znicz   |   Wszystkie znicze
rocznica Urodzin
smutno....
Donata
11/10/2016 - ROCZNICA ŚMIERCI
PRZEMIJAMY, JAK TE CHWILE...
ODLATUJEMY, JAK MOTYLE...
DO KRAINY WIECZNEGO SNU...
BĄDŹ TAM SZCZĘŚLIWY DARKU...

HALINA GÓRSKA
Dodaj wspomnienie   |   Wszystkie wspomnienia
Opcje strony:
Jola Szostek
Jola Szostek
zapalił(a) dnia 2015-10-11
.[۩] [۩] [۩] [۩] [۩] Modlitwa i Światełko do Nieba..[۩] [۩] [۩] [۩] [۩]
-
Powiadom znajomych
Imię i nazwisko:
Adres e-mail:
-
Pamiątki
Obrazki pamiątkowe
 
-
SprzataniePomnikow.pl
Kliknij aby obejrzeć ofertę
 
-
Piotr Karpeta
31.07.2013